Νεαρή μητέρα 2 παιδιών φυλακίστηκε όταν ψευδώς κατηγόρησε τον σύντροφο της φίλης της, για βιασμό


- Μια 25χρονη μητέρα δυο παιδιών, καταδικάστηκε σε φυλάκιση έξι μηνών για διαστρέβλωση της δικαιοσύνης.
- Η μητέρα σπατάλησε 100 ώρες των αστυνομικών αρχών επινοώντας τις επιθέσεις.


Νεαρή μητέρα 2 παιδιών φυλακίστηκε όταν ψευδώς κατηγόρησε τον σύντροφο της φίλης της, για βιασμό


Μια νεαρή μητέρα φυλακίστηκε για την κατασκευή δύο ψευδών ισχυρισμών βιασμού, όταν μέσα σε λίγες ώρες, ενώ ήταν μεθυσμένη, κοιμήθηκε με τον σύντροφο μιας φίλης της.

Και δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι παρόμοιο, να σας υπενθυμίσουμε περασμένο άρθρο μας :

Η 25χρονη, Ashleigh Loder, σπατάλησε τουλάχιστον 100 ώρες από τον χρόνο της αστυνομίας επινοώντας τις επιθέσεις.
Πρώτα είπε στους αστυνομικούς ότι είχε δεχθεί επίθεση από δύο αγνώστους σε ένα δρομάκι, πριν να ισχυριστεί ότι ένας άνδρας που γνώριζε την ανάγκασε να κάνει σεξ στο σπίτι της.

Ωστόσο, ο άνδρας που είχε κατηγορηθεί ήταν σε θέση να αποδείξει την αθωότητά του, γιατί είχε κινηματογραφήσει τη σεξουαλική επαφή στο κινητό του τηλέφωνο.

Το βίντεο έδειχνε την Loder, μια μητέρα 2 παιδιών από το Bideford του Devon, ότι ήταν πρόθυμη και είχε ενεργή σεξουαλική συμμετοχή. Ήταν μεθυσμένη από κατανάλωση βότκας και εφηύρε την ιστορία της, επειδή ο άνδρας με τον οποίο θα έκανε σεξ ήταν ο σύντροφος μιας φίλης της. Φοβήθηκε τις συνέπειες της άλλης γυναίκας αν ανακάλυπτε τι είχαν κάνει. 
Από τους ψευδείς ισχυρισμούς της για βιασμό της, ο άνδρας αναγκάστηκε να μείνει κλεισμένος μέσα στο σπίτι του για δύο εβδομάδες για να αποφύγει τα αντίποινα της τοπικής κοινωνίας, σύμφωνα με το άρθρο της Daily Mail.

Η 25χρονη μητέρα δυο παιδιών παραδέχθηκε τη διαστρέβλωση της απονομής της δικαιοσύνης και φυλακίστηκε για έξι μήνες.

Ο Δικαστής Phillip Wassall της είπε : "Ο άνθρωπος ήταν επωνύμως ως βιαστής τοπικά και του προκάλεσε μεγάλη δυσφορία και υπέστη απειλές σε τοπικό επίπεδο, και έχασε χρόνο από την εργασία του."

"Μπορεί κάποιος και μόνο να φανταστεί τι είναι να έχεις κατηγορηθεί για ένα πολύ σοβαρό έγκλημα που θα μπορούσε να επιφέρει μια ποινή περίπου έξι ετών."

Ο ιατροδικαστικός έλεγχος στη σκηνή του βιασμού και στα ρούχα της, δημιούργησαν αμφιβολίες για την ιστορία της. Αντί της πρώτης ιστορίας της, δημιούργησε στη συνέχεια μια νέα μυθοπλασία, κατηγορώντας τον σύντροφο της φίλης της για βιασμό.

Ο άνδρας ήταν σε θέση να αποδείξει την αθωότητά του με τις εικόνες της συνάντησή τους που είχε στο τηλέφωνό του. Η Loder του είχε επίσης στείλει ένα sms με τον ισχυρισμό του βιασμού σε ένα δρομάκι, που έθεσε υπό αμφισβήτηση την εκδοχή της για τα γεγονότα.

Ο Εισαγγελέας, δήλωσε : "Οι ισχυρισμοί είχαν σημαντική επίδραση πάνω του. Είχαν διαδοθεί στην περιοχή και αναγκάστηκε να ζει σαν ερημίτης για δύο εβδομάδες."
"Έχασε βάρος από το άγχος και είχε προβλήματα ύπνου."

Ο συνήγορος υπεράσπισης της Loder είπε : "Η ζωή της ήταν ένα πλήρες όνειρο και η ίδια ήταν πεπεισμένη ότι είχε βιαστεί. Ποιος ξέρει τι συμβαίνει στο μυαλό της, αλλά πίστευε ότι κάτι είχε μέσα της για να πει όχι."
"Λέει η κατάσταση πήγε στον πάτο. Επιθυμεί να ζητήσει ειλικρινά συγγνώμη από τον άνθρωπο."


Read More »

Ρόδος: Νεαρός πατέρας έκανε ανάληψη τα τελευταία του 2,80 ευρώ για να αγοράσει γάλα για το παιδί του


Στα όρια της απόγνωσης και της απελπισίας βρίσκονται πλέον καθημερινά, ολοένα και περισσότεροι συνάνθρωποί μας.




Οι περιπτώσεις που καταγράφονται εξαιτίας της οικονομικής ανέχειας και στο νησί της Ρόδου είναι αναρίθμητες και πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι τα δράματα που συμβαίνουν σε οικογένειες του νησιού μας, εξαιτίας αυτών των οικονομικών συνθηκών, είναι ανυπολόγιστα.

Η «Ροδιακή» αποκαλύπτει νέα περίπτωση νεαρού πατέρα που ευρισκόμενος σε τεράστιο οικονομικό αδιέξοδο, πήγε σε υποκατάστημα τράπεζας της Ρόδου κρατώντας τρία βιβλιάρια καταθέσεων και αφού περίμενε (εκτός της ηλεκτρονικής σειράς αναμονής) επί δύο τουλάχιστον ώρες για να φύγει όλος ο κόσμος, πήγε στον ταμία της τράπεζας και του ζήτησε να κάνει αρχικά ενημέρωση και στην συνέχεια ανάληψη όλων των ποσών που υπήρχαν μέσα στον τραπεζικό του λογαριασμό.

Ο ταμίας, πράγματι προχώρησε στην διαδικασία ενημέρωσης και με έκπληξή του διαπίστωσε ότι συνολικά τα βιβλιάρια είχαν μέσα το ποσό των 2 ευρώ και 80 λεπτών!

«Τα βιβλιάριά σας είναι άδεια» είπε ο ταμίας της τράπεζας θεωρώντας προφανώς ότι το ποσό αυτό ήταν μη «αναλήψιμο».

Ο νεαρός πατέρας, πλησίασε στο γκισέ και χαμηλόφωνα του είπε:

«Γι αυτό το ποσό έχω έρθει και περιμένω εδώ σήμερα. Με αυτό το ποσό, με 2,80 ευρώ, θα αγοράσω το γάλα για το παιδί μου» - είπε ο νεαρός συμπολίτης μας, προχωρώντας έτσι στην ανάληψη του ποσού που είχε μέσα στο βιβλιάριό του!

Η περίπτωση αυτή, «πάγωσε» το προσωπικό της Τράπεζας αλλά και όλους όσους το πληροφορήθηκαν, καθώς ο νεαρός πατέρας, ήταν σε κατάσταση απόγνωσης και απελπισίας.

Η περίπτωση αυτή πάντως, σύμφωνα με όσα δήλωσαν οι εργαζόμενοι της συγκεκριμένης τράπεζας μιλώντας στη «Ροδιακή» δεν είναι η μοναδική, καθώς η οικονομική ανέχεια, έχει οδηγήσει χιλιάδες συμπολίτες μας σε παρόμοιες καταστάσεις απόγνωσης:

Να περιμένουν από τα χαράματα έξω από τις τράπεζες για να δουν αν έχουν μπει (και πόσα θα είναι τα χρήματα της μισθοδοσίας ή της ανεργίας τους), να σπεύδουν να κάνουν συνεχείς ανανεώσεις των βιβλιαρίων τους για τυχόν τόκους στους λογαριασμούς τους, να παρακαλούν για την ρύθμιση των οφειλών και των δανείων τους και να αναζητούν τρόπους απίστευτους για να μπορέσουν να τακτοποιήσουν ότι μπορούν από τις οφειλές τους.

Αντίστοιχες είναι επίσης και οι καταστάσεις που διαδραματίζονται στα αρμόδια γραφεία της Δημόσιας Οικονομικής Εφορίας της Ρόδου, της ΔΕΗ, της ΔΕΥΑΡ και άλλων υπηρεσιών εξαιτίας της αδυναμίας που υπάρχει στην συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου να ανταποκριθεί πλέον ακόμα και στις βασικές τους υποχρεώσεις.



πηγή: newsbomb

Read More »

Σοκ στην Γαλία: Μητέρα Τέρας άφησε το κοριτσάκι της να ζει κλεισμένο σε πορτ μπαγκάζ επί μήνες


Η ανακάλυψη στη Γαλλία στο πορτ-μπαγκάζ ενός αυτοκινήτου ενός μωρού, το οποίο ζούσε εκεί ίσως από τη στιγμή της γέννησής του και χωρίς καμία φροντίδα, έχει προκαλέσει μεγάλη συγκίνηση στη Γαλλία.


Σοκ στην Γαλία: Μητέρα Τέρας άφησε το κοριτσάκι της να ζει σε κλεισμένο σε πορτ μπαγκάζ επί μήνες


Το μωρό, ένα κοριτσάκι ηλικίας από 15 ως 23 μηνών, το οποίο σύμφωνα με τη γαλλική δικαιοσύνη, παρουσιάζει "σημαντική καθυστέρηση" όσον αφορά το ύψος, το βάρος και τη νοητική του ικανότητα, εντοπίστηκε την Παρασκευή γυμνό, αφυδατωμένο, βρώμικο και πιθανότατα με πυρετό, στο πορτ-μπαγκάζ του αυτοκινήτου των γονιών του.

Η μητέρα είχε αφήσει το αυτοκίνητό της σε ένα συνεργείο στο Τερασόν της κεντρικής Γαλλίας. Ο υπεύθυνος του συνεργείου όταν άκουσε "περίεργους θορύβους, σαν βογκητά", άνοιξε το πορτ-μπαγκάζ και ειδοποίησε την αστυνομία.

"Ακόμα δυσκολεύομαι να κοιμηθώ. Ήταν τρομακτικό θέαμα να βλέπει κανείς ένα κοριτσάκι μέσα στα περιττώματα, να μην μπορεί να κρατήσει όρθιο το κεφάλι του, κάτασπρο σαν το γύψο και με τα μάτια του να γυρίζουν ανάποδα. 'Ηταν φοβερό", είπε ο Γκιγιόμ Ικασέλ, 32 ετών, ο οποίος βρίσκεται ακόμα σε κατάσταση σοκ, τρεις ημέρες μετά τον εντοπισμό της μικρής.

Η μητέρα, μια 45χρονη και ο 40χρονος σύντροφός της συνελήφθησαν την Παρασκευή και παρουσιάστηκαν ενώπιον δικαστή της πόλης Μπρίβ. Χθες, τούς απαγγέλθηκαν κατηγορίες για στέρηση τροφής, φροντίδας και άσκηση βίας στο κοριτσάκι και αφέθησαν ελεύθεροι. (!!!)

Τρία ακόμα παιδιά του ζευγαριού, ένα κοριτσάκι 4 ετών και δυο αγόρια 9 και 10 ετών που πηγαίνουν κανονικά στο σχολείο, δόθηκαν σε κοινωνικές υπηρεσίες.

Το κοριτσάκι, το οποίο δεν μιλάει, δεν αντιμετωπίζει κίνδυνο όσον αφορά την υγεία του, ωστόσο παρουσιάζει σημαντική καθυστέρηση όσον αφορά το ύψος, το βάρος και τη νοητική του ικανότητα, σύμφωνα με τον εισαγγελέα της Μπριβ, Ζαν-Πιερ Λαφίτ, ο οποίος τόνισε ωστόσο ότι δεν είναι σε θέση να πει με βεβαιότητα εάν το παιδί ζούσε στο πορτ-μπαγκάζ από τη στιγμή της γέννησής του.

Ο υπεύθυνος του συνεργείου δήλωσε ότι η μητέρα είχε φέρει και πριν από λίγο καιρό το αυτοκίνητο για κάποιες επισκευές και ότι υπήρχε μια μυρωδιά σ΄αυτό.

Ο Ιγκασέλ πρόσθεσε ότι ξαφνιάστηκε με τη συμπεριφορά της μητέρας όταν ανακαλύφθηκε το μωρό στο πόρτ-μπαγκάζ. "Το έβρισκε φυσικό, αυτό ήταν που μας σόκαρε πολύ. Τής ζητήσαμε να βγάλει αμέσως το μωρό από το αυτοκίνητο και να του δώσει να πιει νερό", είπε.

Πυροσβέστες δήλωσαν ότι το κοριτσάκι βρισκόταν σε κίνδυνο λόγω της έλλειψης οξυγόνου εάν έμενε στο πορτ-μπαγκάζ 15 λεπτά με μισή ώρα περισσότερο, πρόσθεσε ο υπεύθυνος του συνεργείου.

Η μητέρα δήλωσε στους αστυνομικούς ότι γέννησε μόνη της και ότι έκρυψε το παιδί από το σύντροφό της, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι δε γνώριζε για την ύπαρξή του.

Το ζευγάρι αντιμετωπίζει ποινή δεκαετούς κάθειρξης.

Η μητέρα, Γαλλίδα πορτογαλικής καταγωγής, είναι άνεργη. Ο άνδρας, ο οποίος είναι Πορτογάλος και εργαζόταν σε οικοδομές, είναι επίσης άνεργος. Όταν συνελήφθη, την Παρασκευή το βράδυ, ήταν μεθυσμένος.

πηγή: ethnos.gr

Read More »

10 Ιστορίες για το Τι οι άνδρες Κάνουν Καλά - 10 Stories about what Men are Doing Well


10 Ιστορίες για το Τι οι άνδρες Κάνουν Καλά - 10 Stories about what Men are Doing Well

10 Ιστορίες για το Τι οι άνδρες Κάνουν Καλά  

10 Stories about what Men are Doing Well


Ο Nick Theophilou είναι ένας πρωτοποριακός κοινωνικός σχολιαστής και networker σε ότι οι άνδρες τα πάνε καλά, από τη Μελβούρνη, την Αυστραλία, ο οποίος έχει δει ότι τα τελευταία χρόνια οι άνδρες έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο και γίνονται καλύτεροι πατέρες, σύζυγοι και επικοινωνιακοί. Είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν κινδύνους, να ζητήσουν βοήθεια, είναι αποφασισμένοι να ζήσουν περισσότερο.

Οι τομείς που εξετάστηκαν περιλαμβάνουν: Βρίσκοντας μας ότι είναι εντάξει, δίνοντας στη ζωή ένα βαθύτερο νόημα, αναζητούν νέους τρόπους για να αγαπούν, εκτιμώντας τις απόλυτες χαρές της πατρότητας, την κατασκευή νέων καταλήξεων, τη διασκέδαση, είναι εκεί για τους άλλους άνδρες, γεγονός που αντανακλά τη ζωή και την πορεία προς τα εμπρός, και την ανάπτυξη μιας νέας αίσθησης της περιπέτειας.

Άνδρες και γυναίκες μπορούν μόνο να εμπνευστούν από τις ιστορίες σε αυτό το βιβλίο.

Το Βιβλίο διατίθεται από το Amazon: http://www.amazon.com/Stories-about-what-Doing-Well-ebook/dp/B00FIV1XZC

Περισσότερα για τον κ. Nick Theophilou στο http://www.fathersandsons.com.au/


Read More »

«Δύο γονείς για την ανατροφή του παιδιού»


Το βιβλίο αυτό αποτελεί την βίβλο της Συνεπιμέλειας 


«Δύο γονείς για την ανατροφή του παιδιού»

Οι συγγραφείς ο Kyle Pruett, παιδοψυχίατρος, και η Marsha Kline Pruett, παιδοψυχολόγος, είναι δύο κορυφαίοι επιστήμονες στο είδος τους και ταυτόχρονα δύο γονείς που μεγάλωσαν τέσσερα παιδιά και έχουν δύο εγγόνια.

Στο βιβλίο αυτό Δύο γονείς για την ανατροφή του παιδιού (Partnership Parenting) μοιράζονται τη γνώση και την εμπειρία τους. 

Ο ΓΟΝ.ΙΣ. διαπίστωσε, ότι πίσω από τα προβλήματα στην οικογένεια και την ανατροφή των παιδιών βρίσκεται η σχέση του ζευγαριού. Το βιβλίο αυτό επιλέχθηκε γιατί πραγματεύεται την σχέση του ζευγαριού και δίνει πρακτικές λύσεις και τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων ανάμεσα στο ζευγάρι καθώς και των ζητημάτων που προκύπτουν κατά την άσκηση της γονεϊκής τους ιδιότητας. 

Η έκδοση του βιβλίου "Δύο Γονείς για την Ανατροφή του Παιδιού",αποτελεί επιλογή του ΓΟΝΙΣ με την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον στους δύσκολους καιρούς που διανύει η χώρα μας πιστεύοντας ότι αυτό περνάει μέσα απο τις συλλογικές προσπάθειες και την ανάληψη της προσωπικής ευθύνης.

Το βιβλίο αυτό αποτελεί την βίβλο της Συνεπιμέλειας 

Είναι ένας οδηγός για τη συν-ανατροφή του παιδιού, με ξεκάθαρους και τεκμηριωμένους τρόπους διαχείρισης καταστάσεων της καθημερινότητας, από τον ύπνο του παιδιού και το τάισμα του μέχρι την πειθαρχία και το σχολείο. Μέσα από παραδείγματα και καταστάσεις της καθημερινότητας δίνονται επίσης έμφαση και λύσεις για την αρμονική συνύπαρξη και συνεργασία τόσο του άντρα όσο και της γυναίκας ως γονείς και ως ζευγάρι. 

Απευθύνεται σε ζευγάρια γονέων τόσο εντός όσο και εκτός γάμου, σε γονείς ανασυσταμένων οικογενειών που προέρχονται από διαζύγιο, σε μελλοντικούς γονείς, αλλά και σε ειδικούς που ασχολούνται με την οικογένεια και το παιδί όπως δικαστές, δικηγόρους, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, παιδοψυχολόγους, παιδοψυχίατρους, συμβούλους οικογένειας και προσωπικής ανάπτυξης και εκπαιδευτικούς.
 
Ένα βιβλίο που είναι χρήσιμο εργαλείο για την σχέση του ζευγαριού και κατ' επέκταση για την αρμονική συνεργασία των γονέων στην ανατροφή του παιδιού. Ο αναγνώστης αποκτά την δυνατότητα κατανόησης του άλλου γονέα και των επιλογών του και παράλληλα τις δεξιότητες γύρω από την άσκηση της συνεργατικής γονεϊκής ιδιότητας. Εξαιρετικά χρήσιμο για ειδικούς αλλά και για όσους αποφασίσουν να γίνουν γονείς. 
Όσοι επιθυμούν να αγοράσουν το βιβλίο μπορούν να απευθύνονται στον ΓΟΝ.ΙΣ και στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ. 

ΓΟΝ.ΙΣ. Κάθε πέμπτη στα γραφεία Αιόλου 102 (Ομόνοια) και στο τηλ. 210 3251850 

ΙΑΝΟΣ , Σταδίου 24 , Αθήνα 
Στις 19 Σεπτεμβρίου 2013 και ώρα 20:30, στη Σταδίου 24 έγινε παρουσίαση του βιβλίου στον ΙΑΝΟ


Read More »

Δήλωσαν σε μητέρα ότι το βρέφος της πέθανε στο νοσοκομείο «Αγ. Ανδρέας» το 1988, αλλά δόθηκε παράνομα για υιοθεσία


Καταγγελία σοκ από μητέρα ότι το παιδί που της δήλωσαν ότι πέθανε στο νοσοκομείο «Αγ. Ανδρέας» το… 1988, δόθηκε παράνομα για υιοθεσία. 




Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε στο mega η μητέρα, το μωρό γεννήθηκε πρόωρο στο νοσοκομείο του Πύργου. Επειδή ακριβώς ήταν πρόωρο, μεταφέρθηκε στην ειδική μονάδα για πρόωρα βρέφη στο νοσοκομείο της Πάτρας «Αγ. Ανδρέας». 

Μία εβδομάδα μετά και αφού η γυναίκα βγήκε από το νοσοκομείο, ήρθε στην Πάτρα προκειμένου να δουν το παιδί. Όπως καταγγέλλει η ίδια, από το νοσοκομείο δεν την άφησαν να το δουν, διαβεβαιώνοντάς την ότι είναι καλά και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. 

Την επόμενη όμως ημέρα, της τηλεφώνησαν και της είπαν ότι το μωρό πέθανε. Αφού έθαψαν το κουτί με το μωρό που τους έδωσαν από το νοσοκομείο, οι γονείς του παιδιού ξεκίνησαν τις έρευνες καθώς το βιβλιάριο υγείας του παιδιού από τον Πύργο όπου γεννήθηκε και τα έγγραφα από το νοσοκομείο του «Αγ. Ανδρέα» παρουσίαζαν άλλες μετρήσεις (ύψος, βάρος κ.ά.). 

Η μητέρα πήγε στον εισαγγελέα και ζήτησε και έλαβε απόφαση για εκταφή του βρέφους. Από τις εξετάσεις που έγιναν στα ευρήματα αποδείχθηκε ότι το μωρό που ετάφη δεν αντιστοιχούσε στο δικό της παιδί. Οι υποψίες της για ότι το παιδί της δόθηκε παράνομα για υιοθεσία και δεν πέθανε έγιναν ακόμα πιο έντονες, όταν μετά από λίγους μήνες από την εκταφή η μητέρα, σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει, δέχθηκε ένα τηλεφώνημα στο οποίο της έλεγαν ότι το παιδί ζει κάπου στη Βόρειο Ελλάδα. 

Οι γονείς απευθύνθηκαν ξανά στον εισαγγελέα, όπου με εισαγγελική παραγγελία έγινε έλεγχος στα αρχεία του νοσοκομείου «Αγ. Ανδρέα» και σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρονται στο βιβλίο εισόδου – εξόδου της Παιδιατρικής Κλινικής φαίνεται ότι το μωρό νοσηλεύτηκε μόνο για λίγες ώρες, την ημέρα που μεταφέρθηκε από τον Πύργο. 

πηγή: arouraios.gr

Read More »

Το Διαζύγιο είναι Μεταδοτικό


Είναι το διαζύγιο μεταδοτικό ;
Οι παντρεμένοι θα πρέπει να αρχίσουν να ανησυχούν. 



Μια νέα μελέτη δείχνει ότι το διαζύγιο ενός φίλου ή συγγενή αυξάνει δραματικά τις πιθανότητες να πάρετε κι εσείς διαζύγιο.


Μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής την Rose McDermott του Πανεπιστημίου Brown ανέλυσε τα δεδομένα τριών δεκαετιών σχετικά με το γάμο, το διαζύγιο και έναν νέο γάμο, από χιλιάδες κάτοικους της Framingham στην Μασαχουσέτη.

Η McDermott και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν 75 % πιο πιθανό να πάρουν διαζύγιο αν κάποιος φίλος τους έχει πάρει διαζύγιο και 33 % περισσότερες πιθανότητες να τελειώσουν το γάμο τους, αν ένας φίλος ενός φίλου είναι διαζευγμένος.

Έτσι, το διαζύγιο είναι μεταδοτικό ... και μπορείτε να κολλήσετε την "ίωση" του διαζυγίου από τους φίλους σας - ακόμα και από έναν φίλο ενός φίλου.

"Προσεγγίζοντας την επιδημιολογία του διαζυγίου από την προοπτική μιας επιδημίας μπορεί να οφείλεται σε περισσότερους από έναν τρόπους" (Approaching the epidemiology of divorce from the perspective of an epidemic may be apt in more ways than one), η McDermott και οι συνεργάτες της έγραψαν σε προσεχή άρθρο στο περιοδικό Social Forces.

"Η μετάδοση του διαζυγίου μπορεί να εξαπλωθεί μέσω ενός κοινωνικού δικτύου ως μια φήμη, που επηρεάζει και τους φίλους".

Οι κοινωνιολόγοι αποκαλούν το φαινόμενο αυτό "κοινωνική μεταδοτικότητα", η εξάπλωση των πληροφοριών, οι στάσεις και οι συμπεριφορές μέσα από τους φίλους, τις οικογένειες και τα άλλα κοινωνικά δίκτυα.

Η McDermott και οι συνεργάτες της είχαν ως βάση τα ευρήματά τους σχετικά με τα δεδομένα που προέκυψαν κατά τη μελέτη Framingham Heart Study, μια από τις μακροβιότερες και πλέον σημαίνοντες κατά μήκος της χώρας, έρευνες (διαμήκεις έρευνες που ακολουθούν τις ίδιες ομάδες ανθρώπων κατά την πάροδο του χρόνου) σύμφωνα με το Pew Research Center.
Το έργο ξεκίνησε το 1948 για να μελετήσει τους παράγοντες κινδύνου για την καρδιαγγειακή νόσο. 
Οι ερευνητές που ρώτησαν 5.209 άνδρες και γυναίκες μεταξύ των ηλικιών 30 και 62 στο Framingham, σε απόσταση 20 χλμ Δυτικά της Βοστώνης και σήμερα ανέρχονται σε 67.000 άτομα.

Περίπου κάθε δύο χρόνια τα ίδια θέματα υποβάλλονται σε εκ νέου συνέντευξη και υποβάλλεται σε ένα λεπτομερές ιατρικό ιστορικό, κλινικές εξετάσεις και εργαστηριακές εξετάσεις. Το 1971, μια δεύτερη γενιά ανθρώπων προστέθηκε στην αρχική ομάδα μελέτης, όταν στην έρευνα συμμετείχαν 5.124 από ενήλικα παιδιά των αρχικά συμμετεχόντων και των συζύγων τους. Αυτή η «απόγονος» ομάδα επανεξετάζεται περίπου κάθε τέσσερα χρόνια.

Οι πανεπιστημιακοί που ειδικεύονται σε κοινωνικά δίκτυα είχαν συνταχθεί με τη μελέτη, επειδή, μεταξύ άλλων, ζήτησαν από τους ανθρώπους να αναφέρουν τους φίλους και τα μέλη της οικογένειας. 

Συνολικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το διαζύγιο ενός φίλου ή συγγενή αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα του διαζυγίου.

Για παράδειγμα, περίπου το 9% των ενήλικων παιδιών της ομάδας μελέτης του 1948 ήταν διαζευγμένοι τουλάχιστον μία φορά. 
Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι πιθανότητες του διαζυγίου αυξάνονται σε περίπου 16 % αν ένας φίλος ή στενό μέλος της οικογένειας έχει πάρει διαζύγιο - μια αύξηση της τάξης του 75 % σε σχέση με το συνολικό ποσοστό διαζυγίων. 
Η πιθανότητα του διαζυγίου ανεβαίνει περίπου στο 12 % εάν οι φίλοι και οι συγγενείς των φίλων του συμμετέχοντος και συγγενών είναι διαζευγμένοι. 

Άλλα στοιχεία που προέκυψαν από τη μελέτη :

1) Οι άνθρωποι που συμμετείχαν στην έρευνα και που είναι διαζευγμένοι είναι πιο πιθανό να παντρευτούν κάποιον άλλο ο οποίος είναι διαζευγμένος, ιδιαίτερα εκείνοι που κάνουν νέα σχέση σχετικά σύντομα μετά το τέλος προηγούμενο γάμο τους. Σε σύγκριση με τους άλλους, εκείνοι που ξαναπαντρεύτηκαν μετά την τελευταία περίοδο της μελέτης, ήταν τέσσερις φορές πιο πιθανό να παντρευτούν έναν διαζευγμένο.

2) Οι διαζευγμένοι συμμετέχοντες έγιναν λιγότερο δημοφιλής, εν μέρει επειδή μπορεί να χάσουν ως φίλους, μέλη των φίλων του κοινωνικού δικτύου του πρώην συζύγου τους. 
"Επιπλέον, οι προσφάτως μόνοι άνθρωποι, μπορούν να εκληφθούν ως κοινωνικές απειλές από παντρεμένους φίλους που ανησυχούν για την οικογενειακή λαθροθηρία".

3) Οι πιο δημοφιλείς άνθρωποι - συμμετέχοντες, με περισσότερους φίλους στο κοινωνικό τους δίκτυο - ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν διαζύγιο από εκείνους που είχαν λιγότερες φιλίες. 
Μέρος του λόγου μπορεί να είναι ότι "ένα ισχυρό υποστηρικτικό δίκτυο φιλίας" προστατεύει το γάμο ενός ζευγαριού. 


Σχετικά με τους συγγραφείς : 

1) Rose McDermott, είναι καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Brown. Τα ειδικά ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν πειραματικές μεθόδους και πολιτικής ψυχολογίας. 
2) James H. Fowler, ειδικός σε κοινωνικά δίκτυα, είναι καθηγητής ιατρικής γενετικής και της πολιτικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Σαν Ντιέγκο. 
3) Nicolas A. Christakis, είναι ιατρός και κοινωνιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Yale και συνδιευθυντής του Yale Institute for Science Network.



Read More »

Κοριτσάκι κρεμάστηκε για να πάει να βρεί τον μπαμπά του στον Παράδεισο


Ένα κοριτσάκι 12χρονών βρέθηκε κρεμασμένο στο δωμάτιό του. 
Το σημείωμα που είχε αφήσει έλεγε ότι πάει να βρει τον μπαμπά της που είναι στον Παράδεισο. 



Η Μαρία Κίσλο ήταν συντετριμμένη από τον αιφνίδιο θάνατο του πατέρα της, το 2009, από έμφραγμα.

Τη μικρή βρήκε η 35χρονη μητέρα της, όταν ένα βράδυ πήγε στο δωμάτιό της, για να της διαβάσει ένα παραμύθι για να κοιμηθεί.

Η Μαρία, από την Πολωνία έγραφε στο σημείωμά της:

“Αγαπημένη μου μαμά,
Σε παρακαλώ μην λυπηθείς. Απλά μου λείπει ο μπαμπάς τόσο πολύ που θέλω να τον ξαναδώ”.

Ο 13χρονος αδελφός της την κατέβασε και προσπάθησαν μαζί με τη μητέρα τους να συνεφέρουν τη μικρή, αλλά ήταν ήδη νεκρή.

Η μητέρα της 12χρονης δήλωσε:

“Πριν από πέντε χρόνια έχασα τον άνδρα μου, Άρεκ, αυτόν το χρόνο την κόρη μου. Δεν ξέρω αν θα μπορούσα να συνεχίσω αν δεν είχα τον γιο μου.

Ο Άρεκ, ο πατέρας της μικρής Μαρίας

Δεν ήξερα ότι της λείπει τόσο πολύ ο πατέρας της, δεν μιλούσε ποτέ για αυτόν.

πηγή: newsit.com

Read More »

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ! Μητέρα έριξε αιθανόλη στο γάλα του παιδιού της και μετά το έδωσε στον πρώην σύζυγο της για να τον κατηγορήσει


Μια γυναίκα κατηγορείται ότι προσπάθησε να δηλητηριάσει το βρέφος -γιο- της με μολυσμένο μητρικό γάλα. 
Εμφανίστηκε σε δικαστή την Τρίτη το βράδυ για κακούργημα.




 Μια 36χρονη κατηγορείται ότι έβαλε αιθανόλη στο μητρικό γάλα της που θα έπινε το αγοράκι της.

Πολλά από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν την Τρίτη προήλθαν από τον πατέρα του μωρού. 
Ο ίδιος κατέθεσε ότι ήταν καχύποπτος όταν η πρώην σύζυγός του, του είπε «Δεν υπάρχει δηλητήριο εδώ», όταν εκείνη του έδωσε την βρεφική τσάντα με τις πάνες και με το γάλα μέσα, όταν αυτός θα έπαιρνε το μωρό για διανυκτέρευση τον Απρίλιο.

Η Εισαγγελέας που διέταξε την δίωξη της δεν σχολίασε, αλλά κατά τη διάρκεια της ακρόασης, ο δικαστής είπε ότι το δικαστήριο μπορεί να συμπεράνει, μέσα από τα αποδεικτικά στοιχεία, ότι η μητέρα προσπάθησε να βλάψει το μωρό της, σύμφωνα με το WIVB.

Οι διωκτικές αρχές υπέβαλαν τις εκθέσεις από το κρατικό εγκληματολογικό εργαστήριο ως αποδεικτικά στοιχεία, τα οποία δείχνουν ότι βρέθηκε καθαρή αλκοόλη στο γάλα του μωρού.

Ο δικαστής αφού άκουσε μερικά από τα στοιχεία σε αυτή την περίπτωση της απόπειρας επίθεσης, έστειλε πίσω στη φυλακή την 36χρονη και η υπόθεση θα πάει σε μεγαλύτερο δικαστήριο.




Read More »

Η ΠΟΝΕΜΕΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑ - Του Λευτέρη Αϋφαντή


Η ΠΟΝΕΜΕΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑ - Του Λευτέρη Αϋφαντή


«Τι είναι αυτό μέσα στη σακούλα των σκουπιδιών;» αναρωτήθηκε σαστισμένος ο Αλέξανδρος, λίγο πριν πετάξει τα σκουπίδια στον κάδο του δήμου. Ήταν κάτι παράξενο… σαν ξύλινη ζωγραφισμένη κατασκευή. Σταμάτησε την τελευταία στιγμή και άνοιξε τη σακούλα για να δει τι έχει μέσα. Και τι να δει; Την εικόνα της Παναγιάς που είχε φέρει από το νησί, χωμένη μέσα στα απορρίμματα, έτοιμη να πάει για την «ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ».

Συγκλονίστηκε. Δεν πίστευε ότι η αγαπημένη του Παναγιά, αυτή που τον στήριξε στις δύσκολες ώρες του στρατού, αυτή στην οποία προσευχόταν στις δύσκολες ώρες του, αυτή η Παναγιά που με τόση στοργή αγκάλιαζε το μικρό Χριστό, είχε γίνει στα χέρια μιας άλλης μάνας, της μάνας του παιδιού του, ένα άχρηστο ξύλο…. Ένα σκουπίδι…..

Αμέσως έβγαλε την εικόνα έξω προσεκτικά και είδε ότι ήταν καταχτυπημένη και σπασμένη και στις τέσσερις γωνίες…. Δεν πίστευε στα μάτια του … «Τόση μανία…» σκέφτηκε, «γιατί…;»…. Πόνεσε …. Δε μίλησε …. Την καθάρισε προσεκτικά, την τύλιξε με ευλάβεια μέσα στη ζακέτα του και την έβαλε στο αυτοκίνητο.

Ανέβηκε ξανά στο σπίτι. Η γυναίκα ήταν εκεί. Όταν τη ρώτησε με απορία, το λόγο για τον οποίο η Παναγιά ήταν κακοποιημένη, πήρε την απάντηση που κανείς δεν περίμενε: «Ένα άχρηστο χτυπημένο ξύλο ήταν… δεν είχε καμιά αξία… χαλούσε και την εικόνα της εισόδου του σπιτιού»…. Μάλλον ήλθε η ώρα να πάρει τις αποφάσεις του.

Ο Αλέξανδρος χώρισε από τη γυναίκα αυτή… Το μόνο πια που τον ένοιαζε ήταν η ζωή και η υγεία του παιδιού του. Διεκδίκησε το παιδί και δεν έκανε πίσω σε τίποτα. Η πονεμένη Παναγιά ήταν πάντα στο πλευρό του. Στο γραφείο, στο νέο του σπίτι, όταν του έκαναν μήνυση, γιατί, χωρίς να ρωτήσει τη «μάνα» που είχε την «επιμέλεια» του μικρού Ορέστη, είχε πάει το παιδί στην εκκλησία και του είχε δώσει τη θεία μετάληψη, όταν σπάραζε πάνω στην εικόνα αυτή, γιατί ένιωθε ότι το παιδί του (με δικαστική βούλα) κακοποιούνταν από μια ανήθικη και ανίκανη «μάνα»…. όταν πήγε στο δικαστήριο για να διεκδικήσει την επιμέλεια….

Και η πονεμένη Παναγιά έκανε το θαύμα της … κανείς δεν άντεχε τις κραυγές του παιδιού του, με αποτέλεσμα να κερδίσει το παιδί του και να το πάρει μακριά από τα τέρατα που ούτε ιερό ούτε όσιο δεν είχαν….

Κι αυτή, η Πονεμένη Παναγιά, δεν έφυγε ποτέ πια από το προσκέφαλο του μικρού Ορέστη…..


Λευτέρης Αϋφαντής

Read More »

Πάτρα: “Μου πήρε νύχτα το παιδί”, λέει ο πατέρας ενός από τα 4 Ελληνόπουλα που αναζητούνται από την Interpol


Νέα στοιχεία φέρνει στο φως ο «Ημερήσιος της Αχαϊας» που μίλησε με τον πατέρα του μικρού Παναγιώτη Ντάτσικα που αναζητείται μέσω και της Ιντερπόλ.




Ο Παναγιώτης Ντάτσικας από την Πάτρα είναι ένα από τα τέσσερα Ελληνόπουλα που βρίσκονται στη λίστα της Ιντερπόλ με τα αγνοούμενα παιδιά. Γεννήθηκε στις 08 Σεπτεμβρίου 2006 στην Πάτρα κι εξαφανίστηκε το 2010.

Σήμερα ο πατέρας του μικρού Παναγιώτη, Ηλίας Ντάτσικας μιλώντας αποκλειστικά στην εφημερίδα “Ημερήσιος της Αχαΐας” και στον Διονύση Ζακυνθινό, εκφράζει τον πόνο και την απόγνωσή του.

Όπως υποστηρίζει ο κ. Ντάτσικας, η σύζυγός του πήρε το παιδί τους μαζί της , εγκαταλείποντας το σπίτι τους και την Ελλάδα και μάλιστα πιθανολογεί ότι βρίσκονται στην Αίγυπτο.

“Η σύζυγός μου είναι βελγικής καταγωγής. Η σχέση μας δεν πήγαινε καλά. Μια νύχτα το 2010 σηκώθηκε κι έφυγε από το σπίτι και πήρε μαζί της και το παιδί” λέει ο Παναγιώτης Ντάτσικας.

Υποστηρίζει ότι η πρώην συζυγός του ασπάστηκε το μουσουλμανισμό, παρακινούμενη από την αδελφή της και πως αρχικά η γυναίκα πήγε με το παιδί τους στο Βέλγιο και μετά βρέθηκε στην Αίγυπτο. Σύμφωνα με τα όσα αφηγείται, επικοινώνησαν κάποια στιγμή μαζί και του είπε ότι βρίσκεται στην Αίγυπτο και πως δεν θα ξαναδεί το παιδί.

Έκτοτε ξεκίνησε έρευνες κι έφτασε μέχρι την ιντερπολ ελπίζοντας να ξαναδεί το παιδί του.

πηγή: contraseolous.gr

Read More »

Θεσσαλονίκη: Σπουδές Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2013 – 2014





ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2013 – 2014

ΕΓΓΡΑΦΕΣ

25 Οκτωβρίου – 10 Νοεμβρίου
Νέα τμήματα δημιουργούνται καθ΄όλη την διάρκεια του έτους, εφόσον συμπληρωθεί ο απαραίτητος αριθμός ενδιαφερομένων σπουδαστών.

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΗΜΑΤΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

Α) 4 έτη διδασκαλίας Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας (120 ωρών ανά έτος, 2 φορές εβδομαδιαίως από 2 ώρες), τα οποία οδηγούν σε συμμετοχή στις εξετάσεις επάρκειας Ε.Ν.Γ.. Οι εξετάσεις διενεργούνται από την Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος και παρέχουν, μετά από επιτυχή εξέταση την πιστοποίηση επάρκειας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, η οποία είναι η μοναδική αναγνωρισμένη από το Ελληνικό Κράτος από το 2009. 
Απαραίτητη προϋπόθεση για την συμμετοχή στις εξετάσεις επάρκειας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα είναι η κατοχή τουλάχιστον απολυτηρίου Λυκείου.

Β) Τμήματα προετοιμασίας για εξετάσεις επάρκειας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα στα πεδία εξέτασης: Κείμενο – Εικόνες – Βίντεο. Τμήματα δημιουργούνται 3 φορές το χρόνο και διαρκούν μέχρι τις ημερομηνίες διεξαγωγής των εξετάσεων επάρκειας Ε.Ν.Γ. ανά προκήρυξη.

Γ) Εντατικά τμήματα δημιουργούνται, εφόσον συμπληρωθεί ο απαραίτητος αριθμός ενδιαφερομένων σπουδαστών.

Δ) Τμήμα που αποτελείται από γονείς με κωφά παιδιά με στόχο την βελτίωση του επιπέδου της νοηματικής γλώσσας για την καλύτερη επικοινωνία των γονέων με τα παιδιά τους.

Ε) Τμήμα Επαγγελματιών με στόχο την εκμάθηση της νοηματικής γλώσσας για την καλύτερη επικοινωνία με τους κωφούς πελάτες και συνεργάτες τους.

ΔΙΔΑΚΤΡΑ

Α ΈΤΟΣ: 40€/μήνα
Β ΈΤΟΣ: 45€/μήνα
Γ ΈΤΟΣ: 50€/μήνα
Δ ΈΤΟΣ: 55€/μήνα
ΤΜΗΜΑ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΔΙΕΡΜΗΝΕΩΝ Ε.Ν.Γ.: 75€/μήνα


Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στη Γραμματεία της Σχολής Ε.Ν.Γ.
Βάκχου 19-23, Θεσσαλονίκη (Πλησίον Ν.Σ. Σταθμού)
Κινητό Σχολής: 6976980573
Λειτουργία Γραμματείας: Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00 – 21:00


Read More »

ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ & ΑΝΑΠΗΡΙΑ από το <αλλάΖω>




Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΑΤΟΜΩΝ με ΑΝΑΠΗΡΙΑ, "αλλάΖΩ" διοργανώνει ομάδα ευαισθητοποίησης στην αναπηρία και τη διαφορετικότητα.

Έναρξη:Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013 και κάθε δεύτερη Πέμπτη στις 18:00-19:30, στην έδρα του συλλόγου "αλλάΖΩ", kibo καλογραιών

Δηλώσεις συμμετοχής-πληροφορίες: 2313059777 & 6945735647, Αποστολίδου Μαρία (ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια)



Read More »

Κατεπείγουσες έρευνες διέταξε η εισαγγελία του Αρείου Πάγου σε όλες τις εισαγγελίες της χώρας για το εμπόριο βρεφών


Κατεπείγουσες έρευνες διέταξε η εισαγγελία του Αρείου Πάγου σε όλες τις εισαγγελίες της χώρας για το εμπόριο βρεφών

Τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής έρευνας προκειμένου να διακριβωθεί αν έχουν συνταχθεί ληξιαρχικές πράξεις γεννήσεως παιδιών με βάση απλώς υπεύθυνες δηλώσεις κατά το χρονικό διάστημα από 1-1-2008 έως και σήμερα, ζήτησε με παραγγελία της προς τους εισαγγελείς Πρωτοδικών της χώρας η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ευτέρπη Κουτζαμάνη.

Παράλληλα, με την παραγγελία της η Εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου ζητεί να ερευνηθεί το ενδεχόμενο διάπραξης αξιόποινων πράξεων όπως εμπορία ανθρώπων, αρπαγή ανηλίκων, παράνομες υιοθεσίες, κ.λ.π.

Συγκεκριμένα, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αφού εκτιμά επικαλούμενη και τα σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου ότι η υπόθεση που αφορά την ανήλικη «Μαρία» δεν αποτελεί μεμονωμένη περίπτωση, ζητεί από τους κατά τόπους εισαγελείς «κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση» με αναζήτηση κατ΄ αρχάς στοιχείων από τα κατά τόπους Ληξιαρχεία, «προκειμένου να διακριβωθεί αν έχουν συνταχθεί ληξιαρχικές πράξεις γεννήσεως παιδιών με βάση απλώς υπεύθυνες δηλώσεις, αρχικά κατά το χρονικό διάστημα από 1-1-2008 έως και σήμερα». 

Σε τυχόν καταφατική περίπτωση, η κυρία Κουτζαμάνη ζητά από τους εισαγγελείς να ερευνήσουν περαιτέρω την αλήθεια του περιεχομένου των δηλώσεων αυτών και εφόσον δε διακριβωθεί ότι δεν είναι αληθείς, να προχωρήσουν σε όλες τις νόμιμες ενέργειες και να ενημερώσουν την εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τα αποτελέσματα των ερευνών τους.

«Θα ήταν χρήσιμο να ερευνήσετε σε σχέση προς τα παιδιά, για τα οποία συντάχθηκαν ληξιαρχικές πράξεις γεννήσεώς τους με ψευδείς υπεύθυνες δηλώσεις, αν έχουν τελεσθεί περαιτέρω αξιόποινες πράξεις, όπως εμπορία ανθρώπων (άρθρο 323Α ΠΚ), αρπαγή ανηλίκων (324 ΠΚ), παράνομες υιοθεσίες (άρθρο 10 παρ. 2-3 Ν. 2447/96) κλπ ή έχουν χρησιμοποιηθεί οι συνταχθείσες ληξιαρχικές πράξεις για παράνομη είσπραξη επιδομάτων» επισημαίνει στην παραγγελία της προς τους αρμόδιους εισαγγελείς και προσθέτει:

«Επίσης, παρακαλούμε, να ενεργήσετε, κατ΄ άρθρο 7 παραγρ. 5 σε συνδ. με 1 Ν. 344/1976 επείγουσα έκτακτη επιθεώρηση των Ληξιαρχικών Βιβλίων Γεννήσεων των Ληξιαρχείων της περιφέρειάς σας για πράξεις, που καταχωρήθηκαν με υπεύθυνες δηλώσεις, για το χρονικό διάστημα από Οκτώβριο 2008 έως και σήμερα και να μας ενημερώσετε για τα αποτελέσματα των ενεργειών σας.



πηγή: newpost.gr

Read More »

Έρευνα στην Ελλάδα Αποκαλύπτει τα ποσοστά Επιμέλειας Παιδιών και Διαζυγίων


-Μα Τόση Γονεϊκή Ανισότητα στην Ελλάδα !!

-Είτε κάποιοι θέλουν να το πιστέψουν είτε όχι..
Οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους


Έρευνα στην Ελλάδα Αποκαλύπτει τα ποσοστά Επιμέλειας Παιδιών και Διαζυγίων


Η έρευνα αφορά το έτος 2007, φανταστείτε σήμερα που είμαστε στο 2013 το τι γίνεται.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τη Μ.Κ.Ο. ΓΟΝ.ΙΣ (κατόπιν άδειας του Πρωτοδικείου Αθηνών), με την επιστημονική συνδρομή του καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιά κ.κ. Ι. Παραβάντη.

Τα αποτελέσματα της έρευνας και τα προκύψαντα ποσοστά δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολίας. Στη χώρα, μας παρότι η γονική μέριμνα αποτελεί καθήκον και δικαίωμα αμφοτέρων των γονέων, στο διαζύγιο κυριαρχεί η αποκλειστική επιμέλεια των τέκνων από τον ένα γονέα.

Η έρευνα που πραγματοποίησε η ΜΚΟ ΓΟΝ.ΙΣ σε αποφάσεις του Πρωτοδικείου Αθηνών, απέδειξε ότι στην Ελλάδα εφαρμόζεται μόνο το σύστημα της αποκλειστικής επιμέλειας των τέκνων, δηλαδή η επιμέλεια ανατίθεται αποκλειστικά σε έναν μόνο γονέα. Στα αποτελέσματα της έρευνας δεν εμφανίστηκε ούτε μια απόφαση δικαστηρίου, που να επιδικάζει κοινή επιμέλεια στους δύο γονείς.

Πιο συγκεκριμένα, οι δικαστικές αποφάσεις:


1. Εκδίδονται σχεδόν πάντα κατόπιν αγωγής της μητέρας (ποσοστό 89,42%) και
2. Αφορούν κυρίως τη διατροφή και όχι την επιμέλεια των παιδιών (ποσοστό 97,6% των αιτημάτων των γυναικών).
3. Η επιμέλεια δίδεται αποκλειστικά στη μητέρα, ο δε πατέρας εμφανίζεται να τη διεκδικεί σπανιότατα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις την παραχωρεί στη μητέρα.
4. Η επιμέλεια ανατίθεται στη μητέρα -όταν αυτή υποβάλλει σχετικό αίτημα- σε ποσοστό 90,6%, ανεξάρτητα από την ηλικία και το φύλλο των παιδιών.
5. Ο πατέρας, είτε δεν την διεκδικεί, είτε φέρεται να συμφωνεί στην ανάθεσή της, είτε έχει συναινέσει προηγουμένως στο ιδιωτικό συμφωνητικό συναινετικού διαζυγίου.
6. Σε ορισμένες περιπτώσεις (περίπου στο 10%) ο πατέρας ζητά από το δικαστήριο να ρυθμιστεί η επικοινωνία με τα παιδιά του.


ΕΡΕΥΝΑ

Στατιστική ανάλυση Νομολογίας Πρωτοδικείου Αθηνών: Γονική μέριμνα, επιμέλεια και Επικοινωνία παιδιών σε περίπτωση διαζυγίου.

Στοιχεία έρευνας:

Όλες οι αποφάσεις του έτους 2007 (απογραφή) του Πρωτοδικείου Αθηνών, Διαδικασία διατροφών.

Απλά τυχαία δείγματα (μεγέθους 30) αποφάσεων ετών 1999 έως και 2008 (εξαιρουμένου του 2007)

Στατιστικοί έλεγχοι έδειξαν ότι οι αποφάσεις του 2007 δεν παρουσιάζουν συστηματικές αποκλίσεις από αυτές των άλλων ετών.

Ιωάννης Παραβάντης, Επίκουρος Καθηγητής
(με γνωστικό αντικείμενο Διεθνείς Πολιτικές στην Τεχνολογία, την Ενέργεια και το περιβάλλον)
Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών

Πανεπιστήμιο Πειραιά (ΠΑΠΕΙ, παλαιά Ανωτάτη Βιομηχανική)

Παρουσιάζονται προκαταρκτικά πορίσματα έρευνας και επιλεγμένα αποτελέσματα. (Η έρευνα θα συνεχισθεί για περαιτέρω εξαγωγή συμπερασμάτων)

Σε πόσες αγωγές το αίτημα ήταν η επιμέλεια, σε πόσες η διατροφή, σε πόσες η μετοίκηση, σε πόσες η επικοινωνία, σε πόσες η γονική μέριμνα, σε πόσες άλλο και αν ασκήθηκαν από τον πατέρα ή τη μητέρα (για κάθε αίτημα χωριστά)

Συνολική και ανά φύλο του ενάγοντα συχνότητα εμφάνισης αιτημάτων

Σύνολο αποφάσεων

ΑΙΤΗΜΑ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΑΝΔΡΑΣ ΓΥΝΑΙΚΑ

Διατροφή        1.494           35   (2.4%)      1.452    (97.6%)
Επιμέλεια          923           83   (9.1%)         834    (90.6%)
Επικοινωνία       123           85  (69.7%)          31    (25.4%)
Γονική μέριμνα    73           14  (19.4%)          54    (75.0%)
Μετοίκηση          39             3    (7.9%)          35    (92.1%)
Άλλο                  44              9   (20.5%)         34    (77.3%)


Πόσες αποφάσεις αναθέτουν άσκηση επιμέλειας στον πατέρα και πόσες στη μητέρα:

Σύνολο αποφάσεων

14_Επιμέλεια Αριθμός %
Γυναίκα γονέας   840         92.31
Άνδρας γονέας     62           6.81
Άλλος                   8           0.88
N= 910
*= 1.297
TOTAL= 2.207

Αποφάσεις 2007

14_Επιμέλεια Αριθμός %
Γυναίκα γονέας    746         92.10
Άνδρας γονέας       58          7.16
Άλλος                    6           0.74
Ν= 810
*= 1.122
TOTAL= 1.932

Αποφάσεις άλλων ετών (πλην του 2007)

14 Επιμέλεια Αριθμός %
Γυναίκα γονέας       94         94.00
Άνδρας γονέας          4          4.00
''Άλλος                    2           2.00
N= 100
*= 175
TOTAL= 275



Συμπεράσματα της έρευνας

Από την παραπάνω σύντομη ανάγνωση των αποτελεσμάτων προκύπτει έντονος προβληματισμός σχετικά με τη θέση των γονέων, τα δικαιώματα και την προστασία του παιδιού μετά το διαζύγιο.

Εύλογα τίθεται το ερώτημα γιατί η ανάθεση της επιμέλειας στον ένα γονέα κρίνεται καταλληλότερη απ’ ότι η ανάθεση της και στους δύο.

Το παιδί φέρεται να είναι στο επίκεντρο οικονομικής διαμάχης, αφού οι δίκες κατά συντριπτικό ποσοστό άνω του 90% αφορούν θέματα διατροφής. Ενώ η επιμέλειά του φέρεται προκαθορισμένη πάντοτε στη μητέρα, ο πατέρας περιορίζεται στο ρόλο του επισκέπτη και έτσι αντί να έχει ουσιαστικό ρόλο στο βίο του παιδιού, γίνεται θολή φιγούρα περίπου σαν ανάμνηση μιας βόλτας του Σαββατοκύριακου του.

Σύμφωνα με την δικηγόρο κα Ελένη Μητσοπούλου: (καθώς και υπεύθυνη έρευνας, συλλογής και επεξεργασίας των στοιχείων)

Η στάση του διαζευγμένου πατέρα ερμηνεύεται ως συμμόρφωση με την κρατούσα αντίληψη και πρακτική, που επιβάλλει την ανάθεση της επιμέλειας αποκλειστικά στη μητέρα, χωρίς να σημαίνει οπωσδήποτε ελλιπές/μειωμένο ενδιαφέρον για τα παιδιά και την ανατροφή τους.

Τουναντίον αμφότεροι οι γονείς έχουν ελλιπή πληροφόρηση για το ότι θα μπορούσαν να ασκήσουν από κοινού την επιμέλεια των παιδιών τους.

Του δε πατέρα, στην καθημερινή νομική πρακτική -σχεδόν χωρίς να ερωτηθεί- του εμφανίζονται προς υπογραφή συμφωνητικά με βέβαιο περιεχόμενο την ανάθεση της επιμέλειας στη μητέρα. Οι περισσότερες δε συμβουλές που του δίδονται ,τον αποθαρρύνουν όχι μόνο από τη διεκδίκηση της επιμέλειας, αλλά και από κάθε ενεργό ρόλο στην ανατροφή του παιδιού.

Όταν ο πατέρας διεκδικεί την επιμέλεια (ποσοστό 9% περίπου) πολύ συχνά του ανατίθεται από το Δικαστήριο, (ποσοστό 7% περίπου), εκτιμάται ότι πρόκειται για ακραίες κοινωνικά περιπτώσεις προφανούς ακαταλληλότητας της μητέρας, είτε για περιπτώσεις εγκαταλείψεως των τέκνων από αυτήν.

Ειδικότερα σχετικά με τη γονική μέριμνα και επιμέλεια

Η γονική μέριμνα είναι καθήκον και δικαίωμα και των δύο γονέων (ΑΚ, άρθρο 1510) και περιλαμβάνει την εκπροσώπηση, διαχείριση, αλλά και επιμέλεια του τέκνου.

Μέρος της γονικής μέριμνας είναι η επιμέλεια (ΑΚ, άρθρο 1518) περιλαμβάνει τα σημαντικότερα στοιχεία του βίου ενός παιδιού όπως η διαμονή, η εκπαίδευση, καθημερινή φροντίδα.

Μετά τη διάσπαση της έγγαμης συμβίωσης η επιμέλεια βάσει νομοθεσίας (Ακ, άρθρο 1513), ανατίθεται αποκλειστικά στον ένα γονέα, εκτός αν οι δύο συμφωνήσουν να την ασκούν από κοινού, ή αν το Δικαστήριο αποφασίσει να κατανείμει διαφορετικά τη γονική μέριμνα.

Κριτήριο δε για την ανάθεση της επιμέλειας είναι όχι το φύλλο του γονέα, αλλά η καταλληλότητα του και το συμφέρον του τέκνου.

Συνεπώς στα πλαίσια του υφισταμένου δικαιϊκού συστήματος και των σχετικών διατάξεων, μετά το διαζύγιο τα παιδιά ανατρέφονται αποκλειστικά και μόνο από ένα γονέα, τη μητέρα, χωρίς δικαίωμα και αντίστοιχη υποχρέωση τού άλλου (του πατέρα), για συμμετοχή στην ανατροφή του παιδιού.

Έτσι όχι μόνο δεν εξυπηρετείται το συμφέρον του παιδιού, αλλά αναιρείται η βασική παιδοκεντρική αρχή του Αστικού Κώδικα, όπως επίσης και παραβιάζεται η αρχή της ισότητας των γονέων καθώς και το δικαίωμα του παιδιού να ανατρέφεται και από τους δύο γονείς, όπως προβλέπεται από τη Διεθνή Σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού του ΟΗΕ .

Καταληκτικά για να αντιμετωπισθεί το ζήτημα της ανατροφής των παιδιών με σεβασμό στα δικαιώματά τους και σύγχρονους όρους, ανταποκρινόμενους στην σημερινή πραγματικότητα, επιβάλλεται νομοθετική μεταρρύθμιση.

πηγή: ΓΟΝ.ΙΣ

Read More »

Η Πρώτη Απόφαση Κοινής Επιμέλειας και Εναλλασσόμενης Κατοικίας στην Ελλάδα


Η πρώτη απόφαση για συνεπιμέλεια στην Ελλάδα
Μπορεί να διατάξει και το Δικαστήριο την κοινή επιμέλεια


Η Πρώτη Απόφαση Κοινής Επιμέλειας και Εναλλασσόμενης Κατοικίας στην Ελλάδα


Με μεγάλη ικανοποίηση είδαμε την πρώτη δικαστική απόφαση για συνεπιμέλεια στην Ελλάδα. Δικαστής του Πρωτοδικείου Τρικάλων εξέδωσε προσωρινή διαταγή για υπόθεση επιμέλειας μεταξύ συζύγων σύμφωνα με την οποία «η επιμέλεια παραμένει κοινή». 

Τα παιδιά θα μείνουν αρχικά για ορισμένες μέρες με τον ένα γονέα, οπότε ο άλλος γονέας θα τα βλέπει για δύο ώρες την ημέρα και θα έχει ελεύθερη τηλεφωνική επικοινωνία και στην συνέχεια θα τα παραδώσει στον άλλον γονέα οπότε αντίστροφα θα ισχύει η ίδια επικοινωνία. Το μεγάλο πλεονέκτημα των παιδιών ήταν στην υπόθεση αυτή ότι οι δύο εν διαστάσει σύζυγοι είχαν διαμερίσματα σε πολύ κοντινή απόσταση.

Η συνέχεια της απόφασης ήταν απογοητευτική. 

Η πρωτοδίκης είχε ήδη μετατεθεί σε γειτονικό Πρωτοδικείο. Η πρόεδρος Πρωτοδικών που δίκασε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, πριν ακόμα εκφωνήσει την υπόθεση, είπε «αυτές οι τρελαμάρες δεν θα συνεχιστούν». Όπως συνήθως γίνεται, έδωσε την επιμέλεια στην μητέρα ...

Σημαντική καινοτομία από το Πρωτοδικείο Τρικάλων. Με προσωρινή διάταξη του Δικαστή σε δίκη ασφαλιστικών μέτρων χωρίς να έχουν συμφωνήσει οι γονείς διατάχθηκε κοινή επιμέλεια των παιδιών και μάλιστα εναλλασσόμενη κατοικία.

Αντί σχολιασμού παραθέτουμε το κείμενο της διάταξης :

Η επιμέλεια των ανηλίκων παραμένει κοινή και από τους δύο γονείς. Ο τόπος διαμονής των ανηλίκων καθοριζετα προσωρινά ως εξής : Τα ανήλικα θα διαμένουν με τον καθού πατέρα τους στην οικία που διαμένει σήμερα ο τελευταίος το χρονικό διάστημα από ..... έως 19:00 της .... 
Κατά το διάστημα αυτό ο καθού εν θα παρεμποδίζει την αιτούσα να επικοινωνεί τηλεφωνικά με τα ανήλικα, τουλάχιστον μία φορά την ημέρα και να τα συναντά τουλάχιστον δύο ώρες την ημέρα σε τόπο επιλογής της εφόσον το επιθυμεί. Στις 19:00 μ.μ. ο καθού θα μεταφέρει τα ανήλικα στην οικία όπου διαμένει η αιτούσα μητέρα τους, όπου τα ανήλικα θα διαμείνουν στην οικία αυτή μέχρι τη συζήτηση της αίτησης. 
Κατά το διάστημα αυτό που τα ανήλικα θα διαμένουν στην οικία της μητέρας, η μητέρα δεν θα παρεμποδίζει τον καθού να επικοινωνεί τηλεφωνικά με τα ανήλικα, τουλάχιστον μιά φορά την ημέρα και να τα συναντά τουλάχιστον δύο ώρες την ημέρα σε τόπο επιλογής του, εφ’όσον το επιθυμεί. Οι ώρες που οι διάδικοι θα συναντούν τα ανήλικα θα είναι συνεχόμενες αι θα καθορίζοντα από τους γονείς με αποκλειστικό γνώμονα τις υπόλοιπες υποχρεώσεις των ανηλίκων.

πηγή: gonis.org.gr

Σχόλιο δικό μας: Το σκεπτικό και τα λεγόμενα μιας δικαστίνας αδιάφορης (αυτές οι τρελαμάρες δεν θα συνεχιστούν) αλλάξανε την ζωή σε αυτό το αθώο παιδί που θα μπορούσε σήμερα να απολαμβάνει την αγάπη και την στοργή και των δυο γονέων του.


Read More »

Ξανακαταδικάστηκε η 50χρονη χωρισμένη και μητέρα για σεξουαλική παρενόχληση συναδέλφου της


-Θέμα συζήτησης έχει γίνει στην τοπική κοινωνία της Ξάνθης η καταδίκη, για τρίτη φορά, μιας 50χρονης γυναίκας για υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης με θύμα 35χρονο πρώην συνάδελφό της.
-Δώστε κι άλλες επιμέλειες παιδιών σε ψυχολογικά ανισόρροπες Ελληνίδες!


Ξανακαταδικάτηκε η 50χρονη χωρισμένη και μητέρα για σεξουαλική παρενόχληση συναδέλφου της

Συγκεκριμένα, το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ξάνθης επέβαλε, την περασμένη εβδομάδα φυλάκιση 10 μηνών σε 50χρονη για το αδίκημα της παραβίασης δικαστικής απόφασης.

Διαβάστε το προηγούμενο άρθρο μας ΕΔΩ

Η απόφαση αυτή ήταν η τρίτη κατά σειρά καταδίκη της γυναίκας από την Ξάνθη, που επιβλήθηκε μέσω της αυτόφωρης διαδικασίας, καθώς η κατηγορουμένη συνελήφθη εκ νέου για παραβίαση των προσωρινών μέτρων του Μονομελούς Πρωτοδικείου.

Σύμφωνα με την απόφαση αυτή η 50χρονη δεν πρέπει να προσεγγίζει τον 35χρονο σε απόσταση μικρότερη των 200 μέτρων και επιπλέον δεν πρέπει να τον παρενοχλεί με τηλεφωνήματα, sms, και ηλεκτρονικά μηνύματα.

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται 55 σελίδες e-mail και sms

Κατά την απολογία της ενώπιοιν του δικαστηρίου η 50χρονη παραδέχθηκε ότι συνεχίζει να αποστέλλει μηνύματα σεξουαλικού περιεχομένου στον 35χρονο.

Μάλιστα, στη δικογραφία περιλαμβάνονται 55 σελίδες sms και e-mail από την τελευταία καταδίκη της μέχρι και την περασμένη εβδομάδα, ενώ έχουν παραληφθεί αυτά που η κατηγορουμένη έχει στείλει στο inbox του facebook !

Στο δικαστήριο ερωτήθηκε γιατί επιμένει να παρενοχλεί τον 35χρονο, ενώ κινδυνεύει να βρεθεί στη φυλακή λόγω των διαδοχικών αποφάσεων σε βάρος της. Ωστόσο, η γυναίκα αρνήθηκε να εξηγήσει τους λόγους της εμμονής της.

Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι συνολικά, μαζί με την τελευταία καταδίκη, έχουν επιβληθεί σε βάρος της 50χρονης τρεις ποινές φυλάκισης, 8 μηνών, 10 μηνών και 10 μηνών, αντίστοιχα, για ισάριθμες υποθέσεις για τις οποίες οδηγήθηκε στο αυτόφωρο.

Επίσης, όπως αναφέρει το xanthipress, εκκρεμούν σε βάρος της 50χρονης και άλλες δικογραφίες που έχουν παραπεμφθεί να δικαστούν σε τακτική δικάσιμο.



Read More »

ΒΙΝΤΕΟ. Η Αλήθεια για το πόσο κουράζεται η μαμά με το παιδί όταν ο μπαμπάς λείπει


ΒΙΝΤΕΟ. Η Αλήθεια για το πόσο κουράζεται η μαμά με το παιδί όταν ο μπαμπάς λείπει

Ο διάλογος μεταφρασμένος


Μητέρα: - Γρήγορα έρχεται ο μπαμπάς

Μητέρα: - Μη με ρωτήσεις πως ήμουν όλη μέρα

Μπαμπάς: - Πήγαινε να κάνεις μπάνιο και ξεκουράσου αγάπη μου

Μητέρα: - Σε ευχαριστώ, αυτό χρειαζόμουν



Read More »

Έρευνα: To 50% των παιδιών που γεννήθηκαν πέρυσι θα βιώσουν το διαζύγιο των γονιών τους


Το διαζύγιο όπως φαίνεται, δυστυχώς, είναι κάτι που θα βιώσουν τα μισά παιδιά που γεννήθηκαν την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με έρευνα που έγινε στην Αγγλία. 



Οι ερευνητές εκτιμούν ότι 354.000 από τα 729.674 παιδιά που γεννήθηκαν στην Αγγλία και την Ουαλία το 2012 θα δουν τους γονείς τους να χωρίζουν μέχρι την ηλικία των 15 ετών.

Ο Harry Benson, του Ιδρύματος Γάμου, δήλωσε : «Συνεχώς ακούμε ότι αυξάνονται τα ποσοστά του διαζυγίου αλλά βέβαια αυτό δεν είναι πάντα ο κανόνας. Το ποσοστό των γάμων που καταλήγουν σε διαζύγιο έχει μειωθεί από το 2005 κατά 42%. Για όλους τους γάμους που διαρκούν πάνω από δέκα χρόνια, το ποσοστό διαζυγίων έχει αλλάξει ελάχιστα από το 1960». 
Μάλιστα αν επιβιώσει ο γάμος μια 10ετια οι πιθανότητες ενός διαζυγίου αγγίζουν μόλις το 5%.

Επίσης, σύμφωνα με την έρευνα παρατηρήθηκε ότι πολλά παιδιά, διαζευγμένων γονιών, είναι αποξενωμένα από τους πατεράδες τους και οι ειδικοί προειδοποιούν για τα κοινωνικά προβλήματα που προκύπτουν από αυτό.

Αυτά τα παιδιά υποφέρουν επειδή δεν έχουν δοθεί σαφείς κανόνες και όρια, δεν νιώθουν ασφαλή μέσα στο σπίτι και δεν κατανοούν τι είναι σωστό και τι λάθος. Αυτά τα παιδιά μπορεί αργότερα να διαμορφώσουν ένα κάνουν χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών.

Η μελέτη παρουσιάστηκε σε μια περίοδο που η δημοτικότητα του γάμου, στην Αγγλία, έχει πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα.



Πηγή: queen.gr

Read More »

Κρήτη: Τον έφτασαν στα όρια η πρώην σύζυγος του και η μητέρα της


Τον έφτασε στα άκρα η εν διαστάσει σύζυγος του κι όλοι υποπτευόμαστε τους λόγους



Εκτός εαυτού έφτασε έξω από το σπίτι της εν διαστάσει συζύγου του ένας 37χρονος Ηρακλειώτης, και για λόγους που παραμένουν άγνωστοι, απείλησε την ίδια και την πρώην πεθερά του με όπλο.

Το περιστατικό σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής, στο σπίτι της γυναίκας, μιας 40χρονης Ουκρανής, στην περιοχή του ΠΑΓΝΗ και σύμφωνα με την καταγγελία που έγινε στην αστυνομία, ο άνδρας προκάλεσε φθορές στο αυτοκίνητό της.

Σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του ίδιου και 59χρονου πατέρα του σε Δειλινά και Αη Γιάννη Χωστό βρέθηκαν ένα πιστόλι, γεμιστήρας και 110 φυσίγγια και συνελήφθησαν και οι δύο.

Το προανακριτικό έργο, διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου.

Οι συλληφθέντες, με την σε βάρος τους δικογραφία, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηρακλείου.

πηγή: cretalive.gr

Read More »

Εσείς ως καλοί Χριστιανοί Γονείς, εκκλησιάζετε τα παιδιά σας;


Αν είσαι μάνα Χριστιανή, αν είσαι πατέρας πιστός, αν είσαι γιαγιά ή παππούς πού αγαπά τον Χριστό, να ξέρεις ότι έχεις χριστιανικό καθήκον και ευθύνη για την ορθόδοξη αγωγή του παιδιού ή του εγγονού σου.


Εσείς ως καλοί Χριστιανοί Γονείς, εκκλησιάζετε τα παιδιά σας;

Αν περιμένετε πρώτα να μεγαλώσουν τα παιδιά και μετά να τα συνδέσετε με τον Χριστό, με την Εκκλησία, με τα ζωοπάροχα Μυστήρια, θα είναι ίσως πολύ αργά. Μπορεί να τα έχετε ήδη χάσει! 

ΒΡΕΦΙΚΗ ΑΓΩΓΗ


Πόση αγάπη δείχνουν οι γονείς για κάθε παιδί τους σε όποια ηλικία του! Ειδικότερα μάλιστα όταν αυτό βρίσκεται στην βρεφική ηλικία. Πόσες φροντίδες! Πόσες μέριμνες για το κάθε παιδί! Για την τροφή του, για τα ρούχα του, για την ψυχαγωγία και το παιχνίδι του, για το μέλλον του.

Συχνά όμως παρατηρείται μία βασικότατη παράλειψη. Ενώ φροντίζουν και με υπερβολικό τρόπο για όλα τ' άλλα, αδιαφορούν ή υποβαθμίζουν την έγνοια του να δώσουν στο παιδί τους από αυτήν την βρεφική ηλικία μία ορθόδοξη αγωγή. Νομίζουν ίσως, εσφαλμένα, ότι κάτι τέτοιο θα πρέπει να του δοθεί αργότερα ή, το ακόμη χειρότερο, αδιαφορούν τελείως για κάτι τέτοιο. Και βλέπει κανείς παιδιά να κολυμπούν κυριολεκτικά μέσα στα παιχνίδια, να υπάρχει μέριμνα να τούς μιλούν είτε οι γονείς είτε κάποιοι άλλοι σε μία ξένη γλώσσα, για να συνηθίζουν. Να παρακολουθούν παιδικές εκπομπές και κινούμενα σχέδια στην τηλεόραση και ταυτόχρονα να αποστερούνται μίας ορθόδοξης εκκλησιαστικής αγωγής. Κι έτσι να στερείται το παιδί της Χάριτος και τής ευλογίας του Θεού, ενώ ταυτόχρονα αρχίζουν να μεγαλώνουν μαζί του και τα ανθρώπινα πάθη.

Γονείς πού ηθελημένα επιλέγουν ή αδιαφορούν να προσφέρουν μία τέτοια αγωγή, όχι μόνο θα δώσουν λόγο στον Θεό, αλλά και πικρά θα μετανιώσουν. Ίσως για την εξέλιξη του ίδιου του παιδιού τους. Αλήθεια, με ποίο δικαίωμα και με ποία καρδιά στερούμε από το μικρό παιδί την αγάπη και την ευλογία του Θεού; 
Να ξέραμε πραγματικά πόσο το ζημιώνουμε και από τι το στερούμε, όταν δεν το πηγαίνουμε στον ιερό Ναό, στη θεία Λειτουργία και δεν το οδηγούμε στην θεία Κοινωνία! 

Αν είσαι μάνα Χριστιανή αν είσαι πατέρας πιστός αν είσαι γιαγιά ή παππούς πού αγαπά τον Χριστό, να ξέρεις ότι έχεις χριστιανικό καθήκον και ευθύνη για την ορθόδοξη αγωγή του παιδιού ή του εγγονού σου.

Πρωτίστως θα πρέπει να το εξοικείωσης με τον χώρο του ιερού Ναού. 
Να μάθει το παιδί και να αισθανθεί την εκκλησία σαν σπίτι του. 
Να του μιλήσεις με αγάπη, με τρυφερότητα για τον Θεό πού έρχεται μέσα μας με την θεία Κοινωνία, τον Θεό πού μας αγιάζει και μας φωτίζει και από αγάπη πολλή θέλει να Τον κοινωνούμε. 
Να το προετοιμάσεις έτσι, ώστε χωρίς αντιδράσεις να προσέλθει στο Μυστήριο τής θείας Κοινωνίας. Και να το συνηθίσεις ώστε τακτικά και από πολύ μικρή ηλικία να γεύεται το μεγαλύτερο δώρο του Θεού στον άνθρωπο το πανάγιο Σώμα και το τίμιο Αίμα του Υιού του.

Να μάθει το παιδί από αυτή τη μικρή ηλικία να κάνει τον σταυρό του πριν και μετά το φαγητό. 
Να δει πρώτα και συνεχώς εσένα να το πράττεις για να εντυπωθεί και χαραχθεί στην βρεφική του αντίληψη. 
Να συνηθίσει τον ήχο τής εκκλησιαστικής υμνωδίας, να οσφρανθεί το θυμίαμα μπροστά στις άγιες εικόνες. Να μάθει να ξεχωρίζει και να προσκυνά τον Χριστό, την Παναγία, τον άγιο του, τον τίμιο Σταυρό. 
Να εξοικειωθεί με τον ιερέα, πού ποτέ δεν πρέπει να τον ταυτίζουμε με αυτόν πού θα το τιμωρήσει ή θα το μαλώσει, όταν δεν κάθεται φρόνιμα ή δεν τρώει το φαγητό του. 
Θα πρέπει να του μάθουμε ότι ο ιερέας το αγαπά, ότι το ευλογεί, και γι' αυτό θα πρέπει να του ασπάζεται το χέρι. Το χέρι πού αγγίζει τον Ιησού Χριστό.

Άλλαξαν οι εποχές. Κάποτε τα περισσότερα παιδιά έτσι μεγάλωναν. Τα νανούριζαν οι μανάδες και οι γιαγιάδες τους με ύμνους και τροπάρια τής Εκκλησίας. Έπαιζαν στα προαύλια των Ναών. Άκουγαν και χτυπούσαν τα ίδια την καμπάνα, κι έτρεχαν να φιλήσουν το χέρι του ιερέα. 

Τώρα τερατόμορφα παιχνίδια αντικαθιστούν την ιλαρότητα των αγίων. Κινούμενα σχέδια εξάπτουν την φαντασία και σταλάζουν την πονηριά, την εκδίκηση και την βία στις παιδικές ψυχές. Όμως όσοι έχουν σχέση με μικρά παιδιά, ας αναλογισθούν τις ευθύνες και το χρέος τους. Ευθύνη και χρέος να διαφυλαχθεί το παιδί ως κόρη οφθαλμού, γιατί είναι δώρο Θεού και αυριανός πολίτης της Βασιλείας του.

Αξίζει ν' ακούσουμε στους αλλοπρόσαλλους και αποστατημένους καιρούς μας την παιδαγωγική νουθεσία του Aγίου Κοσμά του Αιτωλού για το πώς ασκείται αυτή ή ορθόδοξη αγωγή. Αξίζει να σκεφθούμε πόσο κοντά ή μακριά είμαστε από το πνεύμα των άγιων μας. Λέει ο άγιος: «Να κάμεις μίαν εικόνα του Χριστού, της Παναγίας, του Προδρόμου, να έχεις και τον άγιων του παιδιού σου και όταν το παιδί σου σηκώνεται από τον ύπνον να σου γυρεύει ψωμί, μην του δίνης, μόνο να πάρεις το ψωμί να το βάλεις εμπρός εις την εικόνα του Χριστού και να του ειπείς: "Εγώ, παιδί μου, δεν έχω ψωμί. Ο Χριστός έχει. Σήκω να κάμεις τον σταυρόν σου, να παρακαλέσομε τον άγιον σου να παρακάλεση τον Χριστό να σου το δώσει". Και έτσι το παιδίον παρακινείται δια την αγάπην του ψωμιού και ευθύς όπου ξυπνά, τον άγιων του βλέπει. Βλέποντας τότε ο διάβολος το παιδίον πώς έχει την ελπίδα του εις τον Χριστόν και εις τον άγιον του, κατακαίεται και φεύγει».
Έτσι συμβουλεύουν οι άγιοι. "Έτσι ορίζουν να παιδαγωγούμε τα παιδιά μας, για να τα συνηθίσουμε να ζουν με τούς αγίους, να ευχαριστούν τον Χριστό και να αποδιώχνουν τον διάβολο. Ας τούς ακούσουμε, για να μη στερήσουμε τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας από την ορθόδοξη αγωγή την σωτήρια. 

"ΑΦΕΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΡΧΕΣΘΑΙ ΠΡΟΣ ΜΕ..." 


Είναι σε όλους γνωστό το περιστατικό κατά το οποίο κάποιες ευσεβείς μητέρες ή κάποιοι ευσεβείς γονείς έφεραν τα μικρά παιδιά τους κοντά στον Χριστό, για να τα ευλόγηση - «ίνα αυτών άψηται». Το περιστατικό το διασώζουν και οι τρεις συνοπτικοί Εύαγγελισταί (Ματθ. ιθ' 13-15,Μάρκ.ι' 13-16,Λουκ. ιη' 15-17). 
Ο ευαγγελιστής Λουκάς τα ονομάζει βρέφη, πού μπορεί να σημαίνει ότι κάποια από τα παιδιά αυτά ήσαν πάρα πολύ μικρά και τα κρατούσαν οι μητέρες τους στην αγκαλιά, αν και το πιθανότερο είναι ότι μπορούσαν να περπατήσουν, διότι ο Κύριος, όπως αναφέρει ή συνέχεια της διηγήσεως, τα κάλεσε να έλθουν κοντά του, τα αγκάλιασε με αγάπη και στοργή και τα ευλόγησε, «τιθείς τάς χείρας έπ' αυτά».

Εσείς ως καλοί Χριστιανοί Γονείς, εκκλησιάζετε τα παιδιά σας;
Οι μαθηταί Του Κυρίου επέπληξαν τούς γονείς των παιδιών, είτε γιατί νόμιζαν ότι θα του προσέθεταν κόπο ή ότι θα αφαιρούσαν από τον πολύτιμο χρόνο του, είτε γιατί συμμερίζονταν τις αντιλήψεις της εποχής ότι δεν αρμόζει να απασχολούν τον Κύριο για μικρά παιδιά, είτε γιατί φοβόντουσαν ότι, εάν γινόταν τέτοια αρχή, θα συνέρρεαν και των υπολοίπων γονέων τα παιδιά και ή πράξη της ευλογίας δεν θα είχε τελειωμό• είτε γιατί εκτιμούσαν ότι τα μικρά παιδιά είναι θορυβώδη και θα ενοχλούσαν με την παρουσία τους την ακρόαση του θείου λόγου.

Ή επίπληξη των μαθητών προς τούς γονείς των μικρών παιδιών δεν φαίνεται να έγινε από κακή πρόθεση. Έγινε είτε από απειρία είτε από κακή αντίληψη των πραγμάτων είτε από έλλειψη βαθυτέρας κατανοήσεως του γνησίου πνεύματος του Ευαγγελίου, το όποιο διδάσκει ότι ο Κύριος δέχεται κοντά του όλους ανεξαιρέτως τούς ανθρώπους, πολύ περισσότερο τα βρέφη και τα νήπια. Αλλά ακόμη κι αν δεν έγινε από κακή πρόθεση, ήταν οπωσδήποτε άστοχη ενέργεια.

Ο Κύριος τούς παρατήρησε, εκδηλώνοντας την έντονη απαρέσκεια του. Αφήστε, τούς είπε, τα παιδάκια να έλθουν κοντά μου και μη τά εμποδίζετε. «'Άφετε τά παιδία έρχεσθαι πρός με και μή κωλύετε αυτά» (Λουκ. ιη' 16). Μην αποθαρρύνετε τις ευσεβείς μητέρες πού τα έφεραν με εμπιστοσύνη κοντά μου. Τα παιδιά αξίζουν πιο πολύ απ’ ότι νομίζετε. Δεν θέλω να τα υποτιμάτε ούτε να τα περιφρονείτε ούτε να λέτε ότι δεν καταλαβαίνουν, ούτε να τα εμποδίζετε να έρχονται από μικρά κοντά μου. Δικαιώματα δεν έχουν μόνον οι μεγάλοι. Έχουν και τα μικρά παιδιά, πού είναι ή ελπίδα και το μέλλον της ανθρωπότητος.

Δυστυχώς ή άστοχη ενέργεια των μαθητών τού Χρίστου επαναλαμβάνεται και στην εποχή μας με διαφορετικούς ίσως τρόπους. Όλοι ομιλούν με βαρύγδουπα λόγια και αφιερώνουν παγκόσμια ήμερα για το παιδί, άλλα στην πράξη κανείς δεν εκδηλώνει προς τα παιδιά την απέραντη αγάπη και στοργή πού εξεδήλωσε ο θείος Διδάσκαλος. Έχουν βεβαίως οι άνθρωποι σήμερα μία ευαισθησία προς τα παιδιά, πού κι αυτή είναι επηρεασμός από την χριστιανική διδασκαλία, αλλά περιορίζουν το ενδιαφέρον τους κυρίως στις υλικές ανάγκες των παιδιών, στην υγιεινή διατροφή τους, στο καλό ντύσιμο τους, στις σπουδές, στη νοσοκομειακή περίθαλψή τους. Για τις πνευματικές ανάγκες τους δεν δείχνουν κανένα σχεδόν ενδιαφέρον. Άλλα έτσι πού ενεργούν, είτε από άγνοια του θελήματος του Θεού, είτε κι από κακή πρόθεση ορισμένοι, εμποδίζουν τα παιδιά να συνδεθούν με τον Χριστό και την Εκκλησία.

Το παράδοξο είναι ότι σ' αυτούς πού εμποδίζουν τα παιδιά να έλθουν κοντά στον Χριστό, συμπεριλαμβάνονται κάποτε ακόμη και γονείς των παιδιών, όσο κι αν αυτό μας φαίνεται παράξενο. Λόγου χάριν, όταν οι γονείς δεν εκκλησιάζονται την Κυριακή, δεν εκκλησιάζονται ούτε και τα παιδιά τους. Όταν οι γονείς ντύνονται κοσμικά, ντύνουν κοσμικά και τα παιδιά τους.
 
Πόσο ωραιότερο θα ήταν οι γονείς, δίνοντας οι ίδιοι πρώτοι το καλό παράδειγμα, να μαθαίνουν στα μικρά παιδιά τους προσευχές, να τα μαθαίνουν να εκκλησιάζονται, να κοινωνούν, να εξομολογούνται, να παρακολουθούν το Κατηχητικό σχολείο, να μελετούν χριστιανικά βιβλία, να λένε πάντοτε την αλήθεια, να κάνουν πάντοτε το καλό! Τα μικρά παιδιά είναι σαν ένα λευκό βιβλίο. 'Ότι βλέπουν, ότι ακούνε, αυτό αντιγράφουν.

Άλλα δεν είναι μόνον οι γονείς επιτιμητές των μικρών παιδιών. Μπορεί να είναι και εκκλησιαστικοί παράγοντες και εκπαιδευτικοί και πολιτικοί και υψηλά ιστάμενα πρόσωπα και εκφωνητές εκπομπών στο ραδιόφωνο και τηλεπαρουσιαστές στην τηλεόραση και συντάκτες εγκυκλίων σε Υπουργεία και συντάκτες νόμων του Κράτους. 
Δηλαδή γίνονται επιτιμητές των μικρών παιδιών ακόμη και πρόσωπα και φορείς πού θα έπρεπε να στηρίζουν τούς νέους μας. Αντί να πάρουμε όλοι μας κάτι από την πνευματική ομορφιά πού έχουν τα μικρά παιδιά, αντί να μιμηθούμε τις αρετές πού έχουν από την φύση τους τα μικρά παιδιά, την αθωότητα, την αφελότητα της καρδιάς, την ανεξικακία, την αμνησικακία, την ταπείνωση, την υπακοή, την εμπιστοσύνη προς τούς γονείς τους, θέλουμε να τα κάνουμε όπως είμαστε εμείς κι ακόμη χειρότερα.

Για όλους αυτούς πού εμποδίζουν τα παιδιά να έλθουν κοντά στον Χριστό ισχύει ή παρατήρηση του Κυρίου μας: «Άφετε τα παιδία έρχεσθαι πρός με». 

Αφήστε τα παιδιά να έλθουν κοντά μου, να βαπτισθούν στο όνομα του Πατρός και του Υιού και του Άγιου Πνεύματος, να κοινωνούν Σώμα και Αίμα Χριστού, να παίρνουν την Χάρι και την ευλογία μου! Αφήστε τα παιδιά να έλθουν κοντά μου να νιώσουν το χάδι της προστασίας μου, την απέραντη αγάπη και στοργή μου! 
Αφήστε τα παιδιά να έλθουν κοντά μου να τα προστατεύσω από τον λίβα της αμαρτίας. Τα προορίζω για τις υψηλές κορυφές της αρετής- για την ουράνια Βασιλεία μου! 

Αν περιμένετε πρώτα να μεγαλώσουν τα παιδιά και μετά να τα συνδέσετε με τον Χριστό, με την Εκκλησία, με τα ζωοπάροχα Μυστήρια, θα είναι ίσως πολύ αργά. Μπορεί να τα έχετε ήδη χάσει! 
Μη αμελείτε να τα οδηγείτε από μικρά κοντά μου. Συνδέστε τα με την Εκκλησία μου και την αλήθεια του Ευαγγελίου μου. 

(Από τον "ΣΩΤΗΡΑ")

πηγή: patirstavros.gr

Read More »